Speelgoed

Gepubliceerd op 17 december 2024 om 15:52

In deze tijd van het jaar valt regelmatig een speelgoedfolder op de mat. Wat een keuzes! Je zou door de bomen het bos niet meer kunnen zien ;) In deze blog deel ik wat speelgoedtips. 

 

1. Minimalisme.

Als er één ding is in huis wat ik regelmatig moet opruimen, dan is het speelgoed. De hoeveelheid speelgoed kan anders voor mij echt overweldigend zijn. We hebben een inloopkast in huis waar al het speelgoed in rieten manden zit. Komt er iets nieuws bij, moet er iets anders weg. Zo blijft het voor mij overzichtelijk. Ik denk ook dat je kind creatiever kan spelen als het minder speelgoed om handen heeft. Als je de hoeveelheid speelgoed binnen de perken houdt, is het ook veel makkelijker met opruimen. Alles heeft dan een vaste plek in de kast en je bent niet ontzettend lang bezig met opruimen. Kortom, het heeft veel voordelen! 

Soms is het trouwens niet handig om je speelgoed te minimaliseren. Bijvoorbeeld bij treinrails, dulpo en magna tiles. Voor dit soort speelgoed geldt: hoe meer, hoe leuker! Maar dat geldt (gelukkig) niet voor veel ander speelgoed. Zo had ik op Vinted een grote doos loose parts gekocht. De jongens vonden het erg leuk om mee te spelen, maar de hele kamer lag binnen een paar tellen helemaal bezaaid met deze kleine items en het kostte veel tijd om dit weer op te ruimen. Ik besloot om de hoeveelheid meer dan te halveren. We hielden 25 loose parts, en de rest verkocht ik weer op Vinted. Met de 25 items kunnen de jongens als nog heel erg leuk spelen en zo blijft het overzichtelijk. 

 

Om je speelgoed te minimaliseren, is het wel goed om je kind te observeren (voor een langere tijd) hoe en met wat hij/zij speelt. Zo kan je goede keuzes maken wat je weggeeft, opruimt of verkoopt. Als ik iets wegdoe, doe ik dit wel in samenspraak met Obed. Want eerlijk: het is niet altijd makkelijk om speelgoed weg te doen, ook voor mezelf niet. Soms koop je iets met hoge verwachtingen, en als er dan bijna niet mee gespeeld wordt, is het ergens toch lastig om het weg te doen. Ik ruim het vaak eerst een poosje verder weg op, en als er dan een hele maand bijvoorbeeld niet naar wordt gevraagd, bespreken we of het weg mag. 

 

 

2. Houten speelgoed 

Ik ben heel erg fan van natuurlijk, houten speelgoed. Ik vind het veel meer leven hebben dan plastic speelgoed, het gaat langer mee, het oogt mooier, het nodigt meer uit tot creativiteit... ik kan nog even door gaan. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke smaak ;)

De keerzijde is alleen dat het prijzig is. Met een klein budget en liefde voor houten speelgoed ben je al snel aangewezen op Kringloop, Vinted of Marktplaats. Ik heb bepaalde merken als zoekopdracht opgeslagen, zodat ik niet veel tijd kwijt ben aan het zoeken naar speelgoed. Een mooie vondst vond ik het houten kasteel. De lange toren is van Ostheimer en de rest van het kasteel van Drewart. Ik vond het kasteel voor een paar tientjes, (de nieuwprijs is boven de 200) en we knapten het een beetje op. 

Speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld, geef ik door of verkoop ik op Vinted. Van het geld van Vinted kunnen we sparen voor 'nieuwe' (tweedehandse) speelgoeditems. 

Ik kom de laatste jaren niet veel meer in de kringloop, maar in de tijd dat we alleen Obed hadden, kwam ik er wekelijks. Soms zag ik items die voor een klein prijsje verkocht werden, maar heel veel waard waren. Twee keer kwam ik een speelgoedmand tegen die verkocht werd voor respectievelijk 5 en 12 euro. Ik wist dat de nieuwprijs boven de 200 lag. Deze manden heb ik thuis opgeknapt, verkocht op Vinted, en van dat geld hebben we magnetische bouwstenen voor de jongens gekocht. 

 

 

 

Laat je ook niet gek maken door trends. Koop niet iets heel prijzigs als je niet weet of het 'aanslaat'. Momenteel zijn de stapelsteinen erg favoriet. Ze hebben een enorme prijs. Ik las veel positieve recensies. Ik zag op Vinted een goedkope variant voorbij komen en besloot dit voor de jongens te kopen. Ik wist dat als het niet aansloeg, ik dit ook weer makkelijk kon verkopen op Vinted, zonder veel verlies. Het zijn harde piepschuimblokken, wat mij echt verbaasd is dat de prijs daarvan zo duur is. Het is erg leuk speelgoed! De jongens speelden er alleen niet veel mee. Dit zal vast per kind verschillen. Maar wat was ik blij dat ik niet de dure variant heb gekocht! In overleg met de jongens verkochten we de stenen na een paar maanden weer.

 

Daarnaast vindt ik een speelotheek ook een hele goede optie.  Ook vraag ik geregeld aan andere moeders om speelgoedtips! 

 

Ethan vindt het heel leuk om te spelen met dieren. Daarom leek ons een grote ark een mooi cadeau voor hem. De ark van het merk Ostheimer vind ik prachtig, maar ook ontzettend duur, ook tweedehands vindt je deze niet onder de 200 euro. Ik kwam een ark van het merk EverEarth tegen op Vinted, met bijna dezelfde afmetingen als de ark van Ostheimer, maar voor een klein prijsje.  Dat werd zijn verjaardagscadeau. De ark wordt ook vaak gebruikt als veerboot, volgepropt met auto's. Soms zit hij helemaal vol met een lading duplo. 

En ja, hier wordt ook elke dag gespeeld met tractors en auto's, in grote en kleine maten en... allemaal van plastic :) De meest geliefde speelgoeditems in huis zijn de politiebus en de brandweerwagen van Playmobil. Om even te relativeren. Dat vind ik ook helemaal prima. We zijn nu aan het sparen voor voertuigen van het merk Fagus, omdat de plastic auto's en de tractors nu momenteel wel snel kapot gaan. Het duurt soms even voordat het lukt om iets tweedehands te vinden voor een goede prijs, maar als het dan lukt, hebben we speelgoed waar generaties lang mee gespeeld kan worden! 

 

3.  Uitvinding van Toy rotation!

Vanaf dat Obed klein is, pas ik dit principe al toe, en ik ben er echt fan van! 

De eerste stap voor toy rotation is dat je een plek in huis maakt waar je al je speelgoed kan opbergen achter gesloten deuren, zodat je kind er niet bij kan.  Wij hebben een inloopkast die we gebruiken om speelgoed op te ruimen. Ik probeer er voor mezelf streng in te zijn om het speelgoed daar fijn in op te bergen. Past het niet, moet er iets weg. Daarnaast heb ik een grote speelgoedbak, waar ik speelgoed in bewaar waar zelden mee gespeeld wordt, maar die ik later nog een kans wil geven, als je de jongens wat groter zijn.

 

 

Maak vervolgens in huis een plank, een kastje of een tafeltje vrij, wat het speelhoekje wordt van je kind, afhankelijk van je woonsituatie. Wij hebben een leeg speeltafeltje, maar in de praktijk worden vooral de twee lege boekenkastplanken gebruikt voor toy rotation. Om de paar dagen zet ik daar iets nieuws klaar, waar ze mee kunnen spelen. Het is leuk om het uitnodigend neer te leggen, (invitation to play), maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet vaak voorkomt dat ik daar tijd voor neem / heb.  Meestal doen we dit samen.

 

 

4. Open ended speelgoed 

Het nadeel van veel (plastic) speelgoed is dat er vaak maar op één manier mee te spelen is. Ik probeer daarom zoveel mogelijk 'open ended' speelgoed in huis te hebben. Speelgoed waar de jongens van alles mee kunnen spelen. 

De basis van ons speelgoed is bijvoorbeeld houten blokken. Ik zocht al heel lang naar die grote houten schoolblokken. Ik wist niet dat de nieuwprijs van een blokkenkast, zoals die in de bouwhoek in een kleuterklas staat, bijna 1000 euro waard is. Op Markplaats worden 10 van zulke houten blokken aangeboden voor 100 of 200 euro. Ik heb er bijna twee jaar naar gezocht. Ik wist dat het een hele fijne basis zou zijn voor spel voor de jongens. En, na twee jaar, vond ik twee grote houten bakken vol met schoolblokken (ca. 40 stuks) voor een tientje! Zoeken loont dus, geef niet te snel op! 

Met de blokken wordt van alles gebouwd: een parkeergarage, een dierentuin, een schaatsbaan en ga maar door. 

Een voorbeeld van bijvoorbeeld 'gesloten spel' is een autogarage. Ik heb, toen Obed twee jaar was, een houten autogarage gekocht op Vinted. Het zag er zo leuk uit, maar in de praktijk werd er weinig mee gespeeld. Het nam daarnaast veel ruimte in beslag, dus ik verkocht het weer. 

Nu worden er autogarages zelf gebouwd met de blokken. Het spelplezier is er niet minder om, het kost minder ruimte en de jongens zijn creatief bezig met hun ruimtelijk inzicht. Allemaal pluspunten dus. 

Een ander voorbeeld is een grote houten speelgoedboerderij. Ik vond hem zo mooi! Het zal ook per kind verschillen, maar onze jongens konden er niet echt een goed spel mee spelen.  Het kostte me even moeite om hem weg te doen. De dieren en de hekken hebben we gehouden en ze hebben van oma strobalen en hooibalen gekregen. Samen met hun tractors kunnen ze daar veel langer mee spelen en we hebben weer een heleboel meer ruimte in de kast! 

We zijn momenteel erg fan van het bouwen van een dierentuin. Dat wordt hier bijna elke dag gebouwd, super leuk vind ik dat! Ik hoop dat deze fase nog even aan blijft! Ik heb grote vilten vellen (3 mm) geknipt als ondergrond. We gebruiken takjes om een beverdam te bouwen. Met een figuurzaag heb ik grote blokken gezaagd uit resthout, als rotsblokken, waar de dieren op kunnen klimmen. Dit geeft het spelen een enorme impuls, terwijl dit goedkope aanvullingen zijn.  

 

Hier een overzichtje van fijne open - ended speelgoed items, waar veel mee wordt gespeeld:

- magnatiles

- Grote houten schoolblokken of andere soort blokken

- Abel wooden toys 

- Loose parts

- Duplostenen 

- Houten bakjes

- Kastanjes 

- Houten planken 

- Houten dieren 

- Klei en kinetisch zand 

Ten slotte, terwijl ik deze blog type, besef ik wat een rijkdom het is om speelgoed te hebben voor je kinderen en hoeveel kinderen niets of bijna geen speelgoed hebben op deze wereld. Dat is niet alleen iets voor een ver land, maar ook in Nederland kan dit een realiteit zijn. Vanuit die houding kijken naar speelgoed, maakt dat je je dankbaarheid niet verliest en je vrijmoedig weg kan geven wat je hebt ontvangen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.